Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Ahad, 11 Oktober 2009

Dosa dan Ta'at


Assalaa mu'alaikum w.b.t., Salam Mahabbah Fillah dan Perjuangan,

Segala puji milik Tuhan Yang Maha Agung Pemilik Seluruh Alam ini, selawat dan salam atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda.


Penulisan ini disalin semula daripada terjemahan kitab Al-Hikam Imam Ahmad Ibnu 'Athoillah.

Dosa Yang Menyebabkan Bertaubat Lebih Baik Daripada Ta'at Yang Menimbulkan Ujub (Sombong)

106) Ma'siat (dosa) yang menimbulkan rasa rendah diri dan memerlukan rahmat ALLAH, lebih baik daripada perbuatan ta'at yang membangkitkan rasa sombong, 'ujub dan besar diri.

Abu Mad-yan r.a. berkata: Perasaan rendah diri seseorang yang telah berbuat ma'siat dosa itu adalah lebih baik daripada kesombongan seorang yang ta'at. Ada kalanya seorang hamba berbuat kebaikan (hasanat) yang menimbulkan rasa ujub sombong, sehingga dapat menggugurkan segala amal-amal yang sebelumnya, dan ada kalanya seorang berbuat dosa yang menyedihkan hatinya, sehingga timbul rasa takut kepada ALLAH, dan menyebabkan keselamatan dirinya.

Asysya'by meriwayatkan daripada Alkhalil bin Ayyub bahawasanya seorang 'abid (ahli ibadah) Bani Israil ketika ia berjalan ia dinaungi oleh awan, tiba-tiba ada seorang pelacur Bani Israil, maka tergerak dalam hati pelacur itu: Ini seorang 'abid Bani Israil, aku ingin mendekat kepadanya semoga aku mendapat rahmat ALLAH kerana mendekat kepadanya. Maka ketika pelacur itu mendekat kepada 'abid itu, tiba-tiba si 'abid itu mengusir dengan berkata: Nyah engkau dari sini. Maka ALLAH menurunkan wahyu kepada Nabi s.a.w. bahawa Aku (ALLAH) mengampunkan dosa pelacur itu dan membatalkan amal 'abid itu. Maka berpindah awan daripada atas kepada 'abid ke atas kepala pelacur itu.

Al-Harits Al-Muhasiby berkata: ALLAH menghendaki supaya anggota lahir ini sesuai dengan batinnya (hatinya), maka apabila sombong congkak orang 'alim/'abid, sedang pelacur itu bertawaduk merendah diri, maka ketika itu si pelacur itu lebih taat kepada ALLAH daripada 'abid dan 'alim. Ada pula kejadian ketika seorang 'abid Bani Israil sedang sujud, tiba-tiba dipijak kepalanya oleh seseorang, maka berkata 'abid itu: Angkat kakimu, demi ALLAH tidak akan mengampunkan engkau. Maka ALLAH menjawab: Hai orang yang bersumpah dengan nama-Ku, bahkan engkau yang tidak diampunkan kerana kesombonganmu. Al-Harits dalam komentarnya berkata: Dia bersumpah kerana merasa diri besar di sisi ALLAH, maka kesombongan, ujub itulah yang tidak diampunkan ALLAH.


Semoga ALLAH memberikan kepada kita 'ilmu yang bermanfaat daripada 'ilmu Imam Ibnu 'Athoillah, dan memberikan kekuatan kepada kita untuk mengamalkannya.

Ya ALLAH, kukuhkanlah ikatan pergantungan kami kepada-Mu. Keredhaan-Mu matlamat buruan kami.

7 ulasan:

 1. salam alayk...

  akh...terima kasih sgt2...

  BalasPadam
 2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 3. salam. waiyyakum. sesungguhnya diri penulis blog ini tiada mempunyai kekuatan untuk melakukan ketaatan dan mengelakkan kema'siatan melainkan dengan apa yang diberikan ALLAH s.w.t. Semoga ALLAH terus menjaga kita daripada terjebak dalam sebarang kerosakan dan kemusnahan dunia dan akhirat. Aamiin

  BalasPadam
 4. salam...terima kasih...sangat berguna pada diri ana yang hina ini

  BalasPadam
 5. salam, insya ALLAH, moga ALLAH muliakan kita

  BalasPadam
 6. salam

  kitab hikam
  hmmm
  byk memperkata mengenai hati
  sgt ringkas kalau dibaca
  namun sgt pnjg penjelasannya
  mmg best
  sapa yg ajar nta kitab ni??
  bleh tau???

  BalasPadam
 7. salam

  Al-Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam Al-Nadwi Al-Banjari Al-Maliki hafizahullah.

  BalasPadam

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...