Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Sabtu, 5 Mac 2016

Akhlak, Penampilan, Penyampaian Da'wah

Akhlak, Penampilan, Penyampaian Da'wahTeringat saya kepada salah seorang guru yang mulia, Al-Ustaz Haisam Al-Lubnani hafizohuAllah

Kami mengambil manfaat daripada ilmu dan akhlak beliau semasa berada di Adelaide Australia sekitar tahun 2009. Beliau mengajar kitab Riyadhus Solihin Imam An-Nawawi rohimahuAllah pada waktu malam di Masjid Bandar.

Beliau adalah warganegara Australia yang berasal dari Lubnan.
Kali terakhir saya maklum beliau menyambung pengajian Islam peringkat PhD di Syria (pada masa tersebut belum terjadi krisis).

Secara peribadinya, beliau antara ustaz yang sangat membuka mata dan menyedarkan saya.

1. Sangat sopan dan berakhlak mulia. Kali pertama beliau mengajak kami untuk duduk dalam majlis ilmu, beliau senyum manis dan mengajak dengan cara yang sopan dan menyenangkan.

2. Pengajaran dan penyampaiannya adalah menarik, senang difahami. Antara khutbah Jumaat yang disampaikan, penyampaiannya penuh dengan semangat.

3. Penguasaan ilmu beliau yang kukuh.

4. Penampilan beliau yang sentiasa segak, baju dan pakaiannya keseluruhan sentiasa kemas dan bersih.

5. Sangat ikhlas dan bersungguh-sungguh menjawab pertanyaan bagi permasalahan agama yang diajukan - pernah saya sendiri bertanya kepada beliau - dan jawapannya sangat sopan dijawab dengan begitu baik, panjang lebar agar dapat difahami dengan sebaiknya.

6. Wajah sentiasa ceria, manis, dan pandai mengambil hati jemaah dengan unsur gurauan dan seumpamanya.Mudah-mudahan Allah terus memelihara beliau dan para guru kita, dan kita terus mengambil manfaat daripada ilmu dan akhlak mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...