Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Isnin, 11 Mei 2009

Ujian dan Tapisan untuk Cinta ALLAH

Assalaa mu'alaikum w.b.t., Salam Mahabbah Fillah dan Perjuangan,

Segala puji milik Tuhan Yang Maha Agung Pemilik Seluruh Alam ini, selawat dan salam atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda."Semakin susah usaha untuk mengikatnya, semakin besar pahala yang ALLAH hendak kurniakan kepada kita."

"Usaha untuk mengingatnya adalah sukar dan mencabar kerana ALLAH nak tengok sama ada kita benar-benar ingin mendapatkannya atau tidak."

"Jadikan usaha ini sebagai salah satu wasilah untuk mengabdikan diri kepada-Nya."

"Dalam usaha ini, tidak boleh ada perasaan malas atau rajin pada sesuatu ketika sahaja. Kena selalu berusaha secara berterusan."

"Perkara suci dan mulia ini tidak akan masuk ke dalam hati yang kotor dan berdosa. Jauhi dosa dan kemaksiatan, perbanyakkan taubat."

"Kalau ikut logik akal, memang sangat sukar untuk mencapainya, tetapi ingatlah bahawa perkara ini ialah mu'jizat yang dikurniakan ALLAH."

"Mintalah daripada Dia, pemilik perkara mulia ini. Ini kalam suci-Nya."

"Yakinlah bahawa yang memudahkan usaha ini, yang mengizinkan kamu untuk mengikatnya ialah ALLAH. Dalam usaha, ini keyakinan kamu kepada pertolongan ALLAH akan teruji."

"Ikatlah yang lama sekuat-kuatnya sebelum kamu mengikat yang baru."

"Usaha ini mendidik ketabahan dan kegigihan kehambaan."

"Apabila dah dapat mengikatnya dan selalu mengulangnya, terasa sudah sebati dan lancar melafazkannya, lebih-lebih lagi apabila memahami ma'nanya, terasa lemak manis yang tiada bandingannya."

"Tundukkan pandangan, kerana tidak layak bagi insan yang mengikatnya mempunyai pandangan yang liar, memandang perkara jijik, meratah perkara yang diharamkan ALLAH s.w.t."

"Benar-benar sucikan niat dan hatimu bahawa usaha mengikat ini semata-mata untuk mendapatkan keredhaan Tuhanmu. Jangan ada ketidakikhlasan yang bersembunyi dengan begitu halus."

"Satu huruf sahaja bakal beroleh ganjaran dalam lingkungan 10 hingga 700 gandaan kebaikan."

"Hasutan, ajakan dan tipu daya syaitan kepada golongan pengikat perkara suci ini amat besar dan berat."

Ya ALLAH, kukuhkanlah ikatan pergantungan kami kepada-Mu. Keredhaan-Mu matlamat buruan kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...