Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Jumaat, 9 September 2011

Menghadapi Fenomena Pemanasan Global 1. Keberadaan saya di bumi Australia ini insya Allah akan berakhir dalam beberapa bulan lagi.
 2. Saya cuba sedaya upaya untuk memerhati dan mengambil sebarang manfaat yang ada di negara ini.
 3. Seiring dengan kehendak pada peringkat antarabangsa dalam berhadapan dengan isu pemanasan global, yang banyak berpunca daripada kandungan gas karbon dioksida yang tinggi di atmosfera, kerajaan Australia merancang dan melaksanakan langkah-langkah mereka yang tersendiri.
 4. Jika dilihat dari perspektif agama, pemanasan global pada akhir zaman ini disumbangkan oleh dosa-dosa manusia (sebagaimana ada disebut Syaikh Ahmad Fahmi).
 5. Kerajaan Australia dilihat komited merancang dan melaksanakan rancangan 'carbon price' dalam usaha mengurangkan pencemaran udara (penambahan gas karbon dioksida di atmosfera). 
 6. Rakyat dibekalkan dengan buku keterangan pelaksanaan rancangan tersebut.
 7. Pengeluar/pengilang yang terbanyak menyumbangkan gas tersebut akan membayar harga bagi pembebasan karbon yang dilakukan. 
 8. Sebagaimana ada yang disebutkan kerajaan Australia: "A carbon price is designed to change production processes of large polluters, so they pollute less.", kesungguhan mereka dalam mengurangkan pencemaran tersebut wajar diambil iktibar.
 9. Tidak kira siapa pun, di mana pun, menjadi amanah kepada kita untuk menjaga alam ini dengan sebaik-baiknya.
 10. Pautan-pautan berikut dapat memberikan maklumat lanjut bagi kita mengkaji tindakan yang dilaksanakan Australia dalam isu ini:
  1. http://www.cleanenergyfuture.gov.au/
  2. http://www.livinggreener.gov.au/
 11. Mudah-mudahan bermanfaat. Ada juga maklumat bagaimana pencemaran dan pembaziran wang dapat dihindari.

...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...