Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Ahad, 5 Januari 2014

Suami-isteri penghafaz Al-Quran

Suami-isteri penghafaz Al-Quran  :)

- Bagi suami yang punyai isteri seorang penghafaz Quran: maka menjadi tanggung jawab anda untuk berusaha memastikan iadah (ulangan) hafazan Quran bagi isteri anda itu berterusan, adanya tasmi', bagi menghidupkan hafazan Quran dan menjauhi dosa melupakan ayat-ayat Quran yang telah dihafaz. 


- Bagi isteri yang punyai suami seorang penghafaz Quran: maka hendaklah anda memahami keperluan khusus suami anda untuk beliau berusaha memastikan iadah (ulangan) hafazan Quran itu berterusan, adanya tasmi', bagi menghidupkan hafazan Quran dan menjauhi dosa melupakan ayat-ayat Quran yang telah dihafaz. Berikan ruang masa kepada beliau, bantu beri peringatan, semangat, motivasi kepada beliau.

- Bagi kedua-dua suami-isteri yang menghafaz Quran: aturlah strategi agar kedua-dua kalian sentiasa menghidupkan iadah hafazan Quran, selang seli menjadi yang orang memperdengarkan hafazan dan orang yang mendengar-menyemak hafazan Quran.

"Hafazan Quran sebagai jalan mencari redha Allah, menghampirkan jiwa kepada-Nya, persiapan akhirat, usaha untuk istiqamah dan sibuk dalam ketaatan."

Jangan lupa untuk berterusan perbaharui niat, agar kesemuanya HANYA ditujukan kepada Allah, mengharapkan rahmat-Nya.

اللهمّ صلّ على سيّدنا محمّد وعلى آله وصحبه وسلّم
اللهمّ اختم لنا بحسن الخاتمة
اللهمّ ثبّت قلوبنا على دينك وعلى طاعتك
اللهمّ ادخلنا الجنّة بغير حساب ولا سابقة عذاب
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...