Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Ahad, 21 Mac 2010

Petua Mudah Mengingat

Assalaa mu'alaikum w.b.t.,


Petua Mudah Mengingat

Elakkan daripada memakan makanan dan bahan-bahan yang boleh melemahkan daya pemikiran dan daya ingatan (memori) anda:

  • Jangan suka makan kepala ikan. Pepatah Cina ada menyatakan; "Ikan mula busuk dari kepalanya." Jika mahu menjamah juga sedikit, hendaklah membaca doa.
  • Jangan makan makanan dan minum air yang telah dimasuki serangga seperti semut, lalat atau lipas.
  • Jangan makan organ dalaman ikan, ayam, burung, lembu, kambing dan lain-lain seperti hati, jantung, limpa, paru, perut, otak dan sebagainya. Jika teringin juga hendak makan, bacalah doa.
  • Elakkan minum ketika sedang makan. Minumlah 1 jam sebelum atau selepas makan. Jika minum ketika makan, makanan tidak dapat dihadamkan dengan sempurna kerana enzim penghadam makanan telah dicairkan oleh air yang diminum. Makanan perlu dihadamkan dengan sempurna untuk mendapat zat yang optimum yang diperlukan oleh badan.
  • Makanan apabila lapar dan berhentilah sebelum kenyang. Jangan makan apabila tidak lapar dan jangan makan sehingga terlalu kenyang.
  • Makan awal pada sebelah malam, misalnya sebelum Maghrib. Waktu belajar memerlukan 2 jam selepas makan bagi membolehkan tumpuan diberikan sepenuhnya.


-Petua Pelajar Cemerlang, Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah dan Hj. Muhammad Zakaria.

Doa kita bersama:

Segala puji milik Tuhan Yang Maha Agung Pemilik Seluruh Alam ini, selawat dan salam atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda.

Ya Allah ajarkan kepada kami 'ilmu yang bermanfaat, dan berikan manfaat kepada kami daripada 'ilmu yang Kau ajarkan.

Ya ALLAH, jadikanlah kami, ibu bapa dan keluarga kami serta umat Nabi Muhammad s.a.w. yang lain hamba-Mu yang istiqamah dan ikhlas mentaati-Mu. Jadikanlah akhir hayat kami dalam husnul khotimah dan melafazkan kalimah tauhid.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...