Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Berpegangteguhlah dengan institusi Ahlus Sunnah Wal Jama'ah!

Isnin, 14 Jun 2010

Hizbul Bahar - Al-Imam Asy-Syazili rohimahullahu ta'alaVideo di atas mengandungi bacaan Hizbul Bahar. (*Utamakan mendengar bacaan hizib daripada label tariqah dan gambar yang dipaparkan).

Hizbul Bahar merupakan hizib susunan Al-Imam Asy-Syazili rohimahullahu ta'ala yang diajarkan Baginda Rasulullah shollallahu 'alaihi wa sallam kepada beliau semasa dalam mimpinya.

Hizbul Bahar merupakan 'amalan zikir, wirid, doa yang insya Allah amat besar manfaat bagi orang-orang beriman, menjadi makanan ruhani.

Setiap susunan zikir dan doa dalam Hizbul Bahar ini amat mententeramkan hati, jika dipelajari ma'na dan huraiannya.

Ada tempat yang menjadikan bacaan Hizbul Bahar ini sebagai bacaan harian.

Al-Faqir pernah menghadiri kuliah talaqqi Hikam Ibnu 'Atoillah bersama Syaikhina Ahmad Fahmi Zamzam Al-Banjari An-Nadwi Al-Maliki hafizahullah, dan sebelum kuliah dimulakan, semua hadirin hadirat bersama-sama membacakan Hizbul Bahar.

Syaikh Ahmad Fahmi Zamzam juga ada menyampaikan kuliah khusus menerangkan Hizbul Bahar.

Alhamdulillah dan insya Allah, sahabat-sahabat dan muslimin muslimat semua boleh memohon ijazah untuk mengamalkannya secara 'am daripada para 'alim 'ulama kita, antaranya daripada Syaikhina Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki dan Syaikini Ahmad Fahmi Zamzam Al-Banjari An-Nadwi Al-Maliki hafizahumallah.

Moga al-Faqir dan kita semua beroleh kekuatan mengamalkan Hizbul Bahar ini dengan ikhlas dan istiqamah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Insya ALLAH, komentar ada dihargai demi menyuburkan budaya ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...